Elektrisch rijden en laadpalen
Waar laad je jouw elektrische auto op?
Thuis
Het opladen van je elektrische auto begint vaak gewoon thuis, waar je kunt kiezen uit twee verschillende oplaadmethoden:
Opladen via een stopcontact
- Geen extra apparatuur nodig, je gebruikt een 230V-stekker laadkabel.
- Het opladen gaat langzaam (13-16 km bereik per uur). Het duurt minimaal 5 tot 8 uur om de accu op te laden voor 100 kilometer rijbereik.
- Opladen via een normaal stopcontact is eigenlijk alleen geschikt als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld in noodgevallen. Je kunt maximaal 3,7 kWh opladen, maar meestal wordt dit begrensd tot 2,3 kWh om overbelasting te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd een aparte, gezekerde groep gebruikt en vermijd het gebruik van verlengsnoeren. Deze zijn niet geschikt om de benodigde stroom te dragen, wat kan leiden tot brandgevaar of elektrische schokken. Gebruik ook geen andere zware apparaten op dezelfde groep, omdat dit kan leiden tot overbelasting en het springen van de stoppen. Voor dagelijks opladen is een echte laadpaal veel veiliger en efficiënter.
Opladen met een thuislader
- Opladen via Type 2-stekker (Mennekes) of snellaad aansluitingen (CCS of CHAdeMO)
- Tot 3-4 keer sneller dan een stopcontact, dit maakt het ideaal voor dagelijks gebruik.
- Vereist de aanschaf van een laadstation bijvoorbeeld een wallbox of laadpaal. Een laadpaal staat op een paal, terwijl een wallbox aan de muur wordt bevestigd. Beide zijn technisch hetzelfde, dus de keuze hangt af van je voorkeur voor de installatie.
- Staat je laadpaal dicht bij de openbare weg? Kies dan voor beveiliging, zoals een elektronische sleutel of laadpas, zodat anderen niet zomaar op jouw stroom kunnen laden.
In de buurt
Publieke laadpunten worden steeds toegankelijker. Nederland telt inmiddels tienduizenden laadpalen, waardoor je altijd wel een laadpunt in de buurt kunt vinden. Bij publieke laadpalen heb je vaak een laadpas of app nodig om het laden te starten. Er zijn twee soorten publieke laadstations:
Publieke laadpunten (AC-laadpalen)
- Deze werken op wisselstroom (11-22 kW) en zijn geschikt voor dagelijks gebruik.
- Een volle accu laden kan tot 10 uur duren, afhankelijk van je auto en de paal. Ideaal voor thuis of op het werk. Daarom is dit ideaal om op te laden tijdens het werk of thuis.
Snelladers (DC-laadpalen)
- Snellaadpalen werken op gelijkstroom en hebben een veel hoger laadvermogen (50-350 kW), waardoor je in minder dan 25 minuten tot 80% kunt laden.
- Snelladen is vooral geschikt voor onderweg of op vakantie, terwijl je voor dagelijks gebruik beter thuis of op kantoor kunt laden.
Onderweg
Voor langere ritten biedt opladen onderweg een uitkomst. Snelladers worden vaak geplaatst langs snelwegen en bij grote tankstations, zodat je jouw elektrische auto in korte tijd weer kunt opladen. Bijvoorbeeld snellaadstations die opladen tot 80% in slechts 25 minuten. Dit is wel afhankelijk van je type auto. Met apps of websites zoals Oplaadpalen.nl of Chargefinder kun je eenvoudig laadpunten langs je route plannen.
De Mitsubishi Outlander PHEV maakt het opladen nog makkelijker: via de Mijn Mitsubishi-app kun je de status van je auto op afstand volgen en zelfs opladen regelen. Ontvang handige meldingen en blijf altijd up-to-date, waar je ook bent.
Verschillende oplaadmogelijkheden
Elektrische auto's kunnen op verschillende manieren worden opgeladen, afhankelijk van de aansluiting en het laadstation:
- Wandcontactdoos (AC): Basisoptie voor thuisladen zonder extra apparatuur, maar langzaam.
- Thuislader (AC): Sneller dan een gewoon stopcontact, ideaal voor thuisgebruik.
- Publieke laadpalen (AC): Geschikt voor opladen op straat of in openbare ruimtes.
- Snellaadpalen (DC): Perfect voor onderweg, met een korte oplaadtijd.
AC vs. DC
Het verschil tussen wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) zit in de snelheid. AC-laden is standaard voor thuis en openbare laadpunten, terwijl DC-laden wordt gebruikt voor snelladers vanwege de hogere laadsnelheid.
Hoe werkt het elektrisch opladen?
Elektrisch opladen is eenvoudiger dan je denkt. Of je nu thuis oplaadt, bij een openbare laadpaal of onderweg bij een snellader, het proces is snel.
Hoe lang duurt het opladen bij een laadpaal?
Schuko-stekker (standaard stopcontact)
5,5 uur
De Outlander PHEV wordt standaard geleverd met twee oplaadkabels, waarvan de kabel met Schuko-stekker op een normaal stopcontact past. De ingebouwde CCID-box voorkomt overbelasting dankzij een piekbegrenzing van 10 ampère. De oplaadtijd bedraagt ongeveer 5,5 uur.
Mennekes-kabel (AC-laadstation)
3,5 uur
De type-2-mode-3-laadkabel, de zogeheten Mennekes-kabel, is geschikt voor oplaadpunten tot 16 ampère. Dan bedraagt de oplaadtijd ongeveer 3,5 uur.
Snelladen (DC)
25 minuten
Ook beschikt de Outlander PHEV over een snellaadaansluiting (Quick Charger), waarmee het accupakket bij een snellaadstation in circa 25 minuten tot 80 procent kan worden opgeladen.
Bekijk de elektrische auto van Mitsubishi
Elektrische Mitsubishi
Mitsubishi Motors brengt een nieuwe, 100% elektrische SUV uit in Europa. Dit model betekent een nieuwe, belangrijke stap in de elektrificatieplannen van Mitsubishi en vormt een volgende uitbreiding van het Europese modelaanbod.
Bekijk hybride modellen
Naast de nieuwe elektrische Mitsubishi hebben wij een gevarieerd aanbod aan hybride modellen.
Vind een dealer
Vind uw dichtstbijzijnde dealer om de Mitsubishi modellen te bekijken.